Η φωτογραφία μου
Ο παρών ιστότοπος δεν αποσκοπεί σε προπαγάνδιση κάποιων θέσεων ή κάποιας πολιτικής δύναμης. Ο σκοπός του είναι πληροφοριακός, με πρώτο μέλημα την ενημέρωση των φοιτητών για τα δρώμενα της κατάληψης και των λoιπών κινητοποιήσεων.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Απόφαση ΦΣ Βιολογικού 12/9


ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ 12/9/2011

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε όλοι στο πετσί μας την πιο βίαιη επίθεση που έχει κηρύξει το κεφάλαιο στη νεολαία και στους εργαζομένους. Στη λογική αυτή έρχονται να προστεθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία χαρακτηρίστηκε από τη μαζική παρουσία χιλιάδων φοιτητών και εργαζομένων που διαδήλωναν ενάντια στο περαιτέρω ξερίζωμα των δικαιωμάτων και των αναγκών μας. Όπως μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, κατέστειλε με τον χειρότερο τρόπο με τόνους δακρυγόνων, ξύλο και συλλήψεις τους διαδηλωτές προκειμένου για ακόμη μια φορά να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε οποιαδήποτε φωνή αντίστασης υψώνεται.
Τα σκληρά μέτρα που επιβάλλουν ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ (με τη σύμπλευση προφανώς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ) μετακυλύεται το βάρος της κρίσης στους εργαζομένους και τη νεολαία. Στους μαχητικούς αγώνες του λαού τους προηγούμενους μήνες, στις πλατείες και στις απεργίες η σύγχρονη χούντα ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ απάντησε με βία, χημικό πόλεμο, συλλήψεις, συκοφαντίες και προβοκάτσιες ενάντια στους αγωνιζόμενους. Τώρα πια έρχεται να αναδιαρθρώσει την παιδεία και τα πανεπιστήμια,μ' ένα νόμο-πλαίσιο έκτρωμα που ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο τέλος του Αυγούστου με σκοπό τον αιφνιδιασμό της κοινωνίας και την αποφυγή πιθανών αντιστάσεων. Χρόνια τώρα αποτελεί στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και η υπαγωγή της στους νόμους της αγοράς. Χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να προωθήσουν νόμους που θα εισάγουν στα πανεπιστήμια την επιχειρηματικοποίηση, την υπαγωγή της έρευνας στην κερδοφορία του κεφαλαίου, την δημιουργία αποφοίτων ημιμαθών και ευέλικτων για την απασχόληση, την αυταρχικοποίηση και την πειθάρχηση στο φοιτητικό κίνημα που ιστορικά αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των κυβερνήσεων στην Ελλάδα και αγωνίζεται στο πλευρό του εργαζόμενου λαού.
Ο νέος νόμος πλαίσιο δεν αποτελεί απλή συνέχεια των προηγούμενων. Αποτελεί τομή καθώς επί της ουσίας κατοχυρώνει νομικά μια εντελώς καινούρια βάση πάνω στην οποία θα έρθει να οικοδομηθεί το νέο πανεπιστήμιο του μνημονίου. Είμαστε δηλαδή μπροστά σε μια ριζική τομή στην υπόσταση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, που θα ολοκληρώσει την μετάλλαξη αυτού που ήταν γνωστό στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση και μετά ως πανεπιστήμιο, καθώς και σε όλο το παραδοσιακό ευρωπαϊκό μοντέλο πανεπιστημίων. Είναι σαφές πως οι από πάνω προσπαθούν και «κάνουν την κρίση τους ευκαιρία» και να πετύχουν να αλλάξουν ριζικά το πανεπιστήμιο καθυποτάσσοντας το στις ανάγκες στις αγοράς και κατεδαφίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Οι βασικοί άξονες που συγκροτούν τη φυσιογνωμία του σύγχρονου Πανεπιστημίου όπως προκύπτει κι από τις διατάξεις του νόμου είναι οι εξής:
  • Επιχειρηματική Λειτουργία των Ιδρυμάτων- Αυταρχικό αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης. Η οργανική σύνδεση των ιδρυμάτων με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις, την λειτουργία των ιδρυμάτων με βάση επιχειρηματικά ανταποδοτικά κριτήρια.
  • Η επιχειρηματική λειτουργία δεν αφορά μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες αλλά γενικεύεται και καθιερώνεται σε ότι αφορά στο σκληρό πυρήνα του πανεπιστημίου δηλαδή στην έρευνα και στην παραγωγή νέας γνώσης. Δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε πολυεθνική να δημιουργεί καθηγητικές έδρες να ορίζει μαθήματα, προγράμματα σπουδών και έρευνας.
  • Τυποποίηση της γνώσης – πλήρης απαξίωση των πτυχίων, καταστροφή του ενιαίου γνωστικού αντικειμένου και αντικατάστασή του από «ευέλικτα προγράμματα σπουδών».Με την εισαγωγή των πιστωτικών μονάδων και τα νέα προγράμματα σπουδών,θα προκύπτουν εργαζόμενοι ευέλικτοι και εύκολα εκμεταλλεύσιμοι χωρίς εργασιακά δικαιώματα και συλλογική κατοχύρωση.
  • Κατάργηση της δωρεάν παιδείας. Κατάργηση όλων των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, υποτροφίες). Επιβολή διδάκτρων (ειδικά στον 2ο και 3ο κύκλο σπουδών). Εντείνονται οι Ταξικοί-Οικονομικοί φραγμοί, όπως και σε όλη την εκπαίδευση, καταδικάζονται στην αμάθεια και την ανεργία τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
  • Κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου,που αποτελεί χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και κυρίως χώρο διεκδικήσεων και συλλογικών αγώνων και άρα δεν χωράει σ' ένα τέτοιο πανεπιστήμιο.- Αυταρχικοποίηση – Εντατικοποίηση των Όρων Φοίτησης. Αυστηρά όρια φοίτηση στο ν+2.
  • Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ που θα απαρτίζονται και από εξωπανεπιστημιακούς, παράγοντες της αγοράς, επιχειρηματίες που θα «μανατζάρουν» το πανεπιστήμιο, θα ορίζουν τον προϋπολογισμό και τον εσωτερικό κανονισμό, θα εκλέγουν πρύτανη και διευθύνων σύμβουλο (manager) με κριτήριο προφανώς τα κριτήρια της αγοράς. Με λίγα λόγια θα είναι το μακρύ χέρι του υπουργείου και των αγορών στα πανεπιστήμια.

Δε μπορεί η λυκοσυμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που έχει οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία, να ορίζει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε, δεν μπορούν οι καλοπληρωμένοι υπόδουλοι του σάπιου συστήματος να αποφασίζουν για το μέλλον μας. Τώρα είναι ώρα για αγώνες, για συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας μέχρι τη νίκη. Αυτή τη στιγμή η νεολαία αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της, το φοιτητικό κίνημα που τόσα χρόνια δε γονάτισε ποτέ, θα έχει τον τελευταίο λόγο. Η σοβαρότητα των κυβερνητικών αλλαγών, οι συνταρακτικές επιπτώσεις τους στο παρόν και το μέλλον του συνόλου του εργαζόμενου λαού και της νέας γενιάς, επιβάλλουν την μεγαλύτερη από ποτέ αντίσταση, την πιο ισχυρή αναμέτρηση με την αστική πολιτική. Οι αλλαγές στην παιδεία δεν είναι ξεκομμένες από τις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην κοινωνία. Ο ευέλικτος φοιτητής θα γίνει ο αυριανός ευέλικτος εργαζόμενος, η αποσπασματική γνώση και κατάρτιση ακολουθεί την ημιαπασχόληση, την επισφάλεια, την ανεργία, την πλήρη υποταγή στον εργασιακό μεσαίωνα. Είναι ανάγκη το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα να ξαναβρεί τις πιο μαχητικές και ανατρεπτικές παραδόσεις του, να πρωταγωνιστήσει σε μια μάχη διαρκείας που θα εμπλέκει τους εργαζόμενους και τη νεολαία και θα συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια διαρκείας και την δολοφονική κυβερνητική πολιτική.
Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να βγουν στο δρόμο του αγώνα. Σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαζί με συλλόγους ΔΕΠ, καθηγητές, δασκάλους και μαθητές.
Πρέπει να έρθουμε κοντά στους αγωνιζόμενους κλάδους, στις απεργίες, στα κινήματα των εργαζομένων, στους μαθητές,στις πλατείες σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική δικτατορία της τρόικα. Παλεύουμε με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων και το συντονισμό τους, με στόχο την συγκρότηση μετώπου φοιτητών μαθητών εργαζομένων στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων για τις ανάγκες μας. Παλεύουμε για διαδικασίες κοινών συντονιστικών φοιτητών -εργαζομένων, καλούμε σε κοινές δράσεις, διαδικασίες και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των καταλήψεων όλους τους εργαζόμενους και την ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία.
Για την ανατροπή αυτής κυβέρνησης, συνολικά της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Να γίνουμε ποτάμι οργής που θα βγει στους δρόμους για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας στην παιδεία την εργασία και την ζωή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ - ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, καμία εφαρμογή διάταξής του.
  • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους – χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ. Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς.
  • Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Ενάντια στην απαξίωση των πτυχίων έναντι του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! Έξω οι δυνάμεις καταστολής από το άσυλο!Όχι στην ανάληψη της φύλαξης του πανεπιστημίου από εταιρίες security. Καμιά εφαρμογή της διάταξης Διαμαντοπούλου για το άσυλο Διεύρυνσή του σε εργασιακούς χώρους και σχολεία. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες. Δωρεάν σίτιση-στέγαση-συγκοινωνίες-συγγράμματα-σημειώσεις για όλους. Πλήρης οικονομική κάλυψη των αναγκών των φοιτητών. Αναβάθμιση των πανεπιστημιακών τυπογραφείων.
  • Να αποσυρθεί άμεσα ο εσωτερικός κανονισμός.Καμία συγκρότηση 4ετών επιχειρηματικών προγραμμάτων.
  • Ενάντια στην εντατικοποίηση των σπουδών και την πειθάρχηση των φοιτητών. Όχι στα μαζικά κοψίματα!
  • Καμία σκέψη για μαθήματα-αλυσίδες και προαπαιτούμενα.
  • Χρηματοδότηση βιβλιοθηκών από τον προυπολογισμο
  • Ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στην έρευνα, χωρίς ταξικούς, οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς.
  • Καμία άδεια σε κολέγιο-ΚΕΣ, να παρθούν πίσω όσες δόθηκαν. Να ληφθεί μέριμνα για τους αποφοίτους. Να σταματήσει κάθε διαδικασία νομιμοποίησης και ισοτίμησής τους. Όχι στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05.Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρ.16 ή παράκαμψής του.
  • Καμία σκέψη για αξιολόγηση σε κανένα τμήμα.
  • Ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας στα ιδρύματα. Άυξηση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης στο 100% των μελών ΔΕΠ.
  • ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.
  • ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ.
  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ- ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. 1400 ευρώ κατώτατος μισθός. 7ωρο 5ημερο 35ωρο.
  • ΟΧΙ στην στράτευση στα 18. Καμία εμπλοκή σε αποστολές εκτός συνόρων καμία αγορά όπλων. Πολιτικά δικαιώματα και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των στρατευμένων.
  • Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την περαιτέρω ελαστικοποίηση τους με πρόσχημα την κρίση.
  • ΟΧΙ στα αντιασφαλιστικά μέτρα. ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  • Όχι στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Κατάργηση των νόμων Σιούφα-Ρέππα. Να επιστραφούν στα ταμεία τα οφειλόμενα από κράτος και εργοδοσία.
  • Να σταματήσει η εκποίηση του δημόσιου πλούτου.
  • Άμεση κατάργηση των τρομονόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις κατευθύνσεις της ΕΕ.
  • Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες.
  • Πλήρη δικαιώματα στους μετανάστες-πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά, θρησκευτικά- Άσυλο σε όποιον το ζητήσει. Να καταργηθεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ.
  • Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας. Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ. Έξω οι σύγχρονες «δυνάμεις κατοχής» από το κέντρο της Αθήνας.
  • ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΩΝ ΤΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΕ ΔΝΤ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Κατάληψη της σχολής από την Τρίτη 13/9 έως τη Δευτέρα 19/9 και στη συμμετοχή στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και σε κάθε εξώστρεφη δράση που αυτό θα αποφασίσει. Εκλογή αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων με μέτρο 1/50 στο σύνολο των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση για το συντονιστικό μετά το τέλος της συνέλευσης.
Καλούμε στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης μετά το τέλος της ΓΣ και δημιουργία προγράμματος εκδηλώσεων.
Συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου στην πορεία Πέμπτη 22/9 στις 12:00 στα Προπύλαια.
Καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 19/9, σε κατειλημμένη σχολή, στις 12:00 στο ΦΜ1.

3 σχόλια:

  1. Ποιος διανοητικα καθυστερημενος τα εγραψε αυτα εδω περα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πείτε μου τι είναι αυτά; Επιτρέπετε στα μέλη ΔΕΠ να μπαίνουν στο κτίριο; http://viologiko.forumup.gr/viewtopic.php?t=927&postdays=0&postorder=asc&start=0&mforum=viologiko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελες μήπως να διευκρινίσεις για ποιον λόγο θεωρείς πως πρέπει να είναι κανείς διανοητικά καθυστερημένος για να αναρτήσει σε ένα blog κατάληψης την απόφαση του συλλόγου όταν αυτή είναι που έχει επιλέξει την ίδια την κατάληψη ως μέσο πάλης για πολύ συγκεκριμένους μάλιστα λόγους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή